Abana ismi nereden gelir?
Asıl adı “Apana”dır. Arapçada “p” sesine karşılık gelen bir harf bulunmadığından Türkçeye “Abana” olarak çevrilmiştir.
Tavas kelimesinin anlamı nedir?
Kale ilçesinin antik çağlardaki adı “Tabae” idi. Aslında Tavas ismi Tabea’nın bir varyasyonudur. Yıllar sonra değişerek Tavas ismini almıştır.
Abana nereye ait?
Abana, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz bölgesinde Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Kastamonu’nun Karadeniz kıyısındaki beş ilçesinden biri olan Abana, en çok turist çeken ilçedir. Abana şehrinin yaklaşık 3. katında.
Abana ne işe yarar?
Kalp hastalığına neden olan risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Ana İçerikler: Arjuna, toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşüren güçlü bir hipolipidemik ajandır (kandaki lipit konsantrasyonunu düşürür), böylece aterosklerozun (atardamar duvarlarındaki yağ birikintileri) tedavisine yardımcı olur.
Denizli Tavas hangi Türk boyundan?
Bu kelime Türkler arasında Davaz oldu. Türklerin (Oğuzların) Orta Asya’dan göçü sırasında, Horasa’nın toy kasabasından insanlar, şu anda Tavas’ın Horasanlı köyü (Merkepli köyü) olan yere yerleştiler. Tos’tan geldikleri için Toslular olarak adlandırıldılar.
Tavas kökeni nedir?
TAVAS TARİHİ Bölge, 12. ve 13. yüzyıllarda Karia bölgesine yapılan Türkmen akınları sonucu Türkleşmiştir. İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi kayıtlarında Muğla ve Aydın sınırlarına kadar uzandığı söylenen Tavas, adını 13. yüzyılda kurulan ve merkezi Hırka köyü olan Tavaslıoğlu Beyliği’nden almıştır.
Tavas’ın neyi meşhur?
Köklü bir tarihi mirasa sahip olan Tavas’ın mutfak kültürü de bir o kadar güzel… İlçenin meşhur yemekleri Tavas’ın adını günümüze kadar yaşatıyor. Tavas Baklavası bölgeyle özdeşleşmiş bir ürün olup uzun yıllardır bilinmekte ve bölgenin kültürel mirası haline gelmiştir.
Abana’nın neyi meşhur?
Abana gezinizde görmeniz gereken en önemli yerler: Hacıveli Kanyonu, Hacıveli Koyu, Hacıveli Köyü, Vaftiz Teknesi, Toza Seyir Terası, Abana Müzesi, Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası, Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı, Harmason Camii ve Hacıveli Camii.
Abana nasıl bir yer?
Abana piknik ve geziler için ideal bir yerdir. Toza Gözlem Tepesi, Kent Ormanı ve Yeşilyuva Rekreasyon Alanı manzara ve doğa fotoğrafçıları için paha biçilmez yerlerdir. Harmason ilçesindeki eski çınar ağaçları görülmeye değerdir. Abana’da her yıl 27-30 Temmuz tarihleri arasında “Abana Kültür, Sanat ve Deniz Festivalleri” düzenlenmektedir.
Abana’da denize girilir mi?
Abana’ya geldiğinizde yüzebileceğiniz ve güneşlenebileceğiniz plajlar arasında Abana Plajı, Hacıveli Plajı ve Deniz Yıldızı Plajı yer almaktadır. İlçe, konuklarına deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilecekleri eşsiz bir tatil fırsatı sunmaktadır. Abana Plajı ilçe merkezinde yer almaktadır.
Abana ne zaman ilçe oldu?
Abana ilk kez 1880 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İnebolu kazasının bir parçası olarak belediye statüsüne kavuşmuştur. Cumhuriyet döneminde Abana, 21 Aralık 1945’te merkez idare ve 83 köy ile ilçe ilan edilmiştir.
Abana Kaymakamı kim?
Kaymakamımız Sayın Hilal Buse ÜNAL, Belediye Başkanımız Sayın Seda OYAR, 5 Haziran “Dünya Çevre Günü”nde ilçemizde gerçekleştirilen temizlik eylemine katıldı. Kaymakamımız Sayın
Abana Kastamonu’nun nüfusu ne kadar?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı nüfus verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, geçen yıl 3.386 olan Abana Merkez nüfusu bu yıl 69 kişi azalarak 3.317’ye gerilerken, 710 kişilik köy nüfusumuz dahil ilçemizin toplam nüfusu 4.027 oldu.
Kastamonu’nun eski adı nedir?
Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.
Kastamonu kökeni nedir?
Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olsa da, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Abana nasıl bir yer?
Abana piknik ve geziler için ideal bir yerdir. Toza Gözlem Tepesi, Kent Ormanı ve Yeşilyuva Rekreasyon Alanı manzara ve doğa fotoğrafçıları için paha biçilmez yerlerdir. Harmason ilçesindeki eski çınar ağaçları görülmeye değerdir. Abana’da her yıl 27-30 Temmuz tarihleri arasında “Abana Kültür, Sanat ve Deniz Festivalleri” düzenlenmektedir.
Kastamonu’ya Türkler nereden geldi?
Moğol istilasından önce Türkistan ve İran’dan kaçan Türklerin ikinci büyük göç dalgasından en çok etkilenen şehirlerden biri de Kastamonu olmuş, Orta Anadolu’da Moğollara karşı direnemeyen pek çok Türk boyu, Ilgaz Dağları’nın kuzeyindeki Kastamonu’ya sığınmıştır.