İçeriğe geç

Kat Mülkiyeti Kanunu 25 Madde Nedir

Kat Mülkiyeti Kanunu 41 madde nedir?

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı sebeplerle her zaman değiştirebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20. – Buna göre, giderleri veya avans payını ödemeyen kat malikine karşı, diğer kat maliklerinden biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve yönetim planına, bu Kanuna ve Genel Hükümlere göre icra takibi yapılabilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu 33. madde nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında kendisi dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz. Konunun yetkili ve görevli mahkeme açısından incelenmesinde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Ek Madde 1 ve Madde 33 hükümleri ön plana çıkmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu kiracı yönetici olur mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında “yönetici apartman sahipleri tarafından seçilir” ibaresi varsa, apartman sahibi olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve bina yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir ibare yoksa, kiracılar da yönetici olabilir.

KMK 35 maddesi nedir?

KMK’nın 35. maddesinin (i) fıkrasına göre; Kat mülkiyetinden doğan borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı icra takibi yapma ve dava açma yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için kat malikleri kurulunun ayrıca kararına gerek yoktur.

Apartman yöneticisi nelerden muaftır?

Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve idaresinden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.

KMK 18 madde nedir?

Madde 18 – Kat malikleri, bağımsız bölümlerinin, eklentilerinin ve ortak yerlerinin kullanımında düzen kurallarına uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını ihlal etmemek ve yönetim planı hükümlerine uymak zorundadırlar.

634 Kat Mülkiyeti Kanunu nedir?

Kat mülkiyeti teknik ve karmaşık bir durum olduğundan, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenlenmiştir ve bu konudaki davaların yargı yetkisi sulh hukuk mahkemelerine bırakılmıştır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, inşaat ve arazi yönetiminin organizasyonunu ve hak ve yükümlülüklere ilişkin düzenlemeleri düzenler.

Apartman kararlarında oy birliği mi oy çokluğu mu?

Kat malikleri toplantısı, KMK Md. No. 30/f. 1. cümleye göre, kararlarını genellikle çoğunluk oyu ile alır. Ancak kanunun buna özellikle vurgu yaptığı bazı durumlarda, daha sıkı karar yeter sayıları öngörülür. Çoğunluk sağlanmadan verilen bir kararın yaptırımlara tabi olacağı şüphesizdir.

Apartman hangi kanuna göre yönetilir?

1. Apartman ve arsalar için yönetici atanması kanunen zorunlu mudur? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ana gayrimenkul kat mülkiyeti derneği tarafından yönetilir. Ancak, ana gayrimenkul sekiz veya daha fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa, yönetici atanması zorunludur.

Kat Mülkiyeti Kanunu 4.5 çoğunluk nedir?

Kat mülkiyeti onayı için gereken dörtte beş oranı, kat mülkiyeti sahiplerinin sayısının beşe bölünüp dörtle çarpılmasıyla belirlenir. Bağımsız bölümün birden fazla sahibi varsa, her birinin ayrı bir kat mülkiyeti sahibi olarak kendi oy hakları vardır.

Boş daire asansör parası öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu, Madde 20 C: Yani asansör veya merdiven kullanılmasına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kurtulamaz. Bu masraf kat mülkiyeti kanunu uyarınca dava yoluyla kaçınılırsa mahkeme bu masrafı yükümlülükten kurtulan kişiye geri öder.

Apartmanda kaç daireden sonra yönetici zorunlu?

Sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda, bir yönetici atanması zorunludur. Yasa tarafından zorunlu tutulmasa da, sekizden az bağımsız bölümü olan apartmanlarda da yönetici seçilebilir. Apartman binasındaki tüm daireler bir kişiye aitse, o kişi yasal yöneticidir.

Kiracıların apartman yönetiminde hakları var mıdır?

Genel olarak, kiracıların konut yönetiminde çok fazla sorumlulukları olmadığı söylenebilir. Yasaya göre, kiracılar apartman sahibinden vekalet alarak konut toplantılarına katılabilirler. Apartman sahibi tarafından yetkilendirilen kiracı oy kullanma hakkını kullanabilir ve yalnızca bu koşul altında konut yönetimine seçilebilir.

Apartman yöneticisi kaç yıl görev yapar?

Yöneticinin görev süresi bir yıldır ve kat malikleri kurulunun olağan toplantısıyla seçilir, ancak toplu yapıların yönetim planında kat malikleri kurulunun olağan toplantısının iki yılda bir yapılması hükmü varsa yöneticinin görev süresi iki yıldır.

Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası nedir?

Bu hususta Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi cezai müeyyideleri düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.

Apartman kararlarında oy birliği mi oy çokluğu mu?

Kat malikleri toplantısı, KMK Md. No. 30/f. 1. cümleye göre, kararlarını genellikle çoğunluk oyu ile alır. Ancak kanunun buna özellikle vurgu yaptığı bazı durumlarda, daha sıkı karar yeter sayıları öngörülür. Çoğunluk sağlanmadan verilen bir kararın yaptırımlara tabi olacağı şüphesizdir.

Kat mülkiyeti kanununa göre aidat nasıl belirlenir?

Daire başına düşen tutar, belirlenen bütçenin dairedeki daire sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplamanın ardından, yönetim planına göre katkı payları nihai olarak belirlenir. Yani üyelik aidatı, daire sahibinin sahip olduğu alanın metrekaresi üzerinden veya arsa payına orantılı olarak hesaplanır.

Kat mülkiyeti hangi hallerde sona erer?

KMK m. 46 – (1) Kat mülkiyeti, kat mülkiyeti sicilindeki kaydın silinmesiyle sona erer. (2) Ana gayrimenkulün bütün bağımsız bölümleri tek bir kişinin mülkiyetinde birleşmişse, kat mülkiyeti kendiliğinden sona ermez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort