Ev sahibinin aynı ilde evi varsa kiracıyı çıkarabilir mi?
Öte yandan, ev sahibinin başka bir eve sahip olması kiracının haklarını ihlal etmez. Ev sahibi, kira sözleşmesine uygun davranan bir kiracıyı, sadece ev sahibi başka bir mülkün sahibi olduğu için tahliye edemez. Ev sahibinin başka bir daireye sahip olması, bu nedenle, kiracının tahliyesini haklı çıkarmaz.
Kiracının başka evi varsa tahliye edilir mi?
Kiracının veya eşinin malı, içinde yaşamaya elverişli olmalıdır. Uygunluk, sosyal, sağlık ve ihtiyaçlar açısından dikkate alınmalıdır. Kiracının veya eşinin sahip olduğu evde başka bir kiracının bulunması, elverişlilik durumunu etkilemez ve TBK 352/3’e göre tahliye davası açılabilir.
Oturacak başka evi olmayan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi, kızımın içinde yaşayacağı gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarabilir mi? Borçlar Kanunu’nun 351. maddesine göre, ev sahibi, dairenin kullanımı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekli ise kiracıyı daireden çıkarma hakkına sahiptir.
Ev sahibi hangi şartlarda kiracıyı evden çıkarabilir?
“Ev satılırsa, ev sahibi kira sözleşmesini ne zaman feshedebilir?” Konu da kanunla belirlenir. Ev satıldıktan sonra, ev sahibi kiracıya ihtar gönderebilir ve 6 ay içinde evi terk etmesini isteyebilir. Kiracı eve özensiz davranırsa ve komşularla iyi geçinmezse, ev sahibi kiracının tahliye edilmesini talep edebilir.
Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu nedir?
Sadece “kira ödenmemesi” veya “kira süresinin dolması” durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmenin en basit yolu olan mahkeme kararı olmadan icra takibine başvurabilir. Ev sahibi, icra dairesi aracılığıyla mahkemeye gitmeden kiracının kira sözleşmesini feshetmenin en basit yolunu sunar.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi bir yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracıyı işten çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi sadece kira sözleşmesi sona erdiği için kiracıyı işten çıkaramaz. Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir.
Yeni malikin başka evi varsa kiracıyı çıkarabilir mi?
Evet. Yeni bir mülk satın alan herkes orada yaşayan kiracıyı tahliye edebilir. Yasamız, yeni sahibinin ihtiyaçları nedeniyle açılacak tahliye eylemini ifade etmek için “edinim” terimini kullanır.
Kendi evi varken kirada oturan ne yapacak?
Kiracı kendi evinin maliki olduğundan tahliye, Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin son fıkrasında düzenlenmiştir. Kiracının içinde yaşayabileceği bir dairesi varsa, ancak başkasının dairesinde kiracı olarak kalırsa, kiracının tahliyesine olanak sağlayan bir tahliye nedeni vardır.
Ev sahibi ihtarname çekerse kiracı ne yapmalı?
Ev sahibi kiracıya ihtar çektikten sonra öncelikle kiracı için belirlenen son tarihin dolmasını beklemelidir. Kiracıya verilen son tarih geçmişse ve komşulara rahatsızlık vermeye devam ediyorsa, artık kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
Ev sahibi polisle kiracı çıkarabilir mi?
Polis tahliye hukukunun genel yasal çerçevesi Türk hukuk sistemi, ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi çeşitli yasalar aracılığıyla düzenler. Bu bağlamda, “polisin kiracıyı tahliye etme hakkı” doğrudan hiçbir yasada yer almamaktadır.
Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?
Kiracı tahliye davası sırasında kirayı ödemediyse, kiracı tahliye davasının sonunda kirayı ödemek zorunda kalabilir. Başka bir deyişle, tahliye davasını kaybeden kiracı, mahkeme davası sırasında geçmiş kiraları ve kira taleplerini ödemek zorunda kalacaktır.
Ev sahibi kiracıya IBAN vermezse ne olur?
Kiracıyı evden çıkarmak için yeni ev sahibi, geçerli sebeplerle kiranın ödenmediğini söyleyebilir. Bu nedenle, IBAN numarası talep eden kiracıya IBAN verilemez. Kendini böyle bir durumda bulan kiracı, kirayı “yerinde ödenmek üzere” PTT ile yeni ev sahibine göndermelidir.
Kiracı bir evde en fazla kaç yıl oturabilir?
Bir kiracı yasal olarak bir evde kaç yıl yaşayabilir? Türkiye’de kira hukuku Türk Borçlar Kanunu ve ilgili yasalara göre düzenlenir. Kiracı, sözleşmenin süresi boyunca ve bu süre boyunca tarafların karşılıklı anlaşmasıyla sözleşmenin uzatılması koşuluyla, belirli bir zaman sınırı olmaksızın bir evde yaşayabilir.
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Yukarıda açıklandığı üzere, Türk Borçlar Kanunu’nun 344/2 maddesine göre kira sözleşmesinin 5. yılı dolan kiracı, kira bedelini 12 aylık TÜFE ortalaması oranında artırmakla yükümlüdür.
Kontrat bitti kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
Borçlar Kanunu’nun 352. maddesine göre, kiracı tahliye ihbarnamesinde belirtilen tarihte daireyi boşaltmamışsa, kat malikinin bazı hakları doğar. Kat maliki, belirtilen tarihin bitiminden bir ay sonra icra takibi yapabilir veya kira sözleşmesinin feshi için dava açabilir.
Ev sahibi ihtarname çekerse kiracı ne yapmalı?
Ev sahibi kiracıya ihtar çektikten sonra öncelikle kiracı için belirlenen son tarihin dolmasını beklemelidir. Kiracıya verilen son tarih geçmişse ve komşulara rahatsızlık vermeye devam ediyorsa, artık kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?
Ev sahibi, kiralanan mülkte yaşayan kişinin kiracı olduğunu kanıtlayan bir belgeye sahipse, sözleşmesi olmasa bile, bu gerekçeyle tahliye davası açabilir. Böyle bir belgeye sahip değilse ve kiracı olduğunu kanıtlayamıyorsa, kiralanan mülkün kendisine ait olduğunu kanıtlayan bir tapu belgesi edinmelidir.
Kiracıyı çıkarınca kaç yıl kiraya veremez?
Zorunluluktan dolayı boşaltılan taşınmazın, kiracıdan başkasına kiraya verilmesi üç yıl geçmedikçe yasaktır (TBK m. 355). Ev sahibi alt kiraya verme yasağına aykırı davranırsa, kiracı haksız tahliye nedeniyle uğradığı zararın tazminini talep etme hakkına sahiptir.
İhtiyaç nedeniyle tahliye edebilmek için ihtarname ne zaman çekilir?
Zorunluluk nedeniyle tahliye davası açmak için, belirli süreli kira sözleşmesini feshetme zorunluluğu yoktur. Ancak, zamanında bildirim gönderilmesi, dava açma süresini uzatır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kira süresinin bitiminden üç ay önce ihtar zorunludur.