Hidromorfik topraklar Türkiye’de nerede görülür?
Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’ndeki Konya Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Erzurum Ovası, Ege Bölgesi’nde Küçük Menderes ve Büyük Menderes’in kıyı kesimleri bu toprak tipi bakımından zengindir.
Halomorfik toprak nerelerde görülür?
Humusça da zengin olan bu topraklar, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Halomorfik Topraklar: Tarıma elverişli olmayan bu topraklar, ülkemizde genellikle Konya Havzası’nda ve Erzurum Ovası’nın bazı kesimlerinde bulunmaktadır.
Kalsimorfik toprak nedir, nerede görülür?
Türkiye’deki hidromorfik topraklar: Kızılırmak, Gediz ve Çukurova deltalarının taşkın bölgelerinde görülürler. Türkiye’deki kalsimorfik topraklar: Trakya bölgesinde, Güney Marmara ve Menemen ovasında vertisoller; Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege bölgesinde Rendzinalar bulunur.
Asidik toprak Türkiye’de nerede bulunur?
Türkiye’de Erzurum-Kars Platosu’nda kil ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış’ta yaygın olarak bulunur. Sert ve uzun kışların yaşandığı bir iklimde, sonbaharda ölen bitkiler ayrışmaya vakit bulamadan toprakla karışır ve yoğun humus oluşmasına olanak tanır. Chernesium topraklarının verimliliği dünya çapında ülkelerin dikkatini çekmiştir.
Hidromorfik toprak nedir coğrafya?
Hidromorfik topraklar: Bunlar bataklık alanlarda veya yüksek yeraltı suyu seviyelerine sahip alanlarda oluşan topraklardır. Kalsimorfik topraklar: Bunlar yumuşak kireç taşı ve killi kireç taşı yatakları (marn) üzerinde oluşan topraklardır. Kireç açısından zengindir.
Karadeniz’de hangi toprak tipi görülür?
Karadeniz Bölgesi’nde gri-kahverengi ve kırmızı-sarı podzolik topraklar yaygındır ve daha çok çay ve fındık tarımının yanı sıra mera ve orman alanları olarak kullanılır.
Litosol toprak nerede görülür?
Kireçtaşından elde edilen kalkerli topraklar nadirdir ve yalnızca Güney Afrika kıyılarında ve Avustralya Akdeniz’inin güney-orta bölgesinde birkaç yerde bulunur. Kireçtaşından elde edilen kalkerli topraklar nadirdir ve yalnızca Güney Afrika kıyılarında ve Avustralya Akdeniz’inin güney-orta bölgesinde birkaç yerde bulunur.
Regosol toprak Türkiye’de nerede görülür?
Regosol topraklar: Özellikle volkanik alanlarda (Nevşehir) akarsuların taşıdığı kum birikintileri üzerinde oluşurlar. Bu kumlu ve yumuşak topraklar patates ve soğan yetiştiriciliği için çok uygundur.
Laterit toprak Türkiye’de nerede görülür?
Lateritik topraklar: Doğu Karadeniz kıyılarında bulunur. Verimliliği düşüktür. 2. Podzol topraklar: Batı Karadeniz bölgesinde bulunur. Soğuk ve nemli bölgenin toprağıdır.
Podzol toprak Türkiye’de nerede görülür?
Kuzey Rusya ve Sibirya’nın tayga ormanlarında geniş bir alanı kaplar. Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde bulunur. Bu topraklar ayrıca Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da da bulunur. Podzol toprakları verimli değildir, ancak sulama ve gübreleme yoluyla tarım için kullanılabilir hale getirilebilir.
Rendzina toprak nerede görülür?
Rendzinas; Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’nun çöküntü alanlarında yaygındır. Orta ve Doğu Anadolu’daki düz ve hafif eğimli alanlar genellikle tahıl tarımının yapıldığı alanlardır. Ege Bölgesi’nde bu alanlar çoğunlukla meşe ormanlarıyla kaplıdır.
Terra Rossa toprak Türkiye’de nerede görülür?
Günümüzde kayaç halinde gözlenen ve oluşumu devam eden terra rossaların da (Karadağ vd., 2006; Budahn, 2007) bulunduğu ve ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu Marmara Bölgesi’nin güney kesimlerinde, Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu söylenebilir (Ünal, 2011).
Alüvyal toprak nerede görülür?
Alüvyonlu toprak, çoğu geniş vadinin tabanında geniş bir alanı kaplar veya alüvyonlu ovalar oluşturmak için daha geniş alanlara yayılır. Türkiye’de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin vadileri alüvyonlu ovalardır.
Humuslu toprak nerede olur?
Karadeniz bölgesinin humusça zengin topraklarına kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus içeren topraklara ise çernezya denir. Kökeni artık belirlenemeyecek kadar ayrışmış olan humus, toprağa verimlilik kazandırır. Humus; kil, kum ve silt ile birlikte en küçük toprak parçacıkları olan agregatların oluşumunda rol oynar.
Çernezyom toprakta ne yetişir?
Chernesia’da yetişen otların tarımsal verimliliği yüksektir. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllar ile patates, ayçiçeği ve şeker pancarı gibi ürünler, uygun besin ve iklim özelliklerine sahip verimli topraklarda çok daha verimli bir şekilde yetiştirilebilir.
Litosol topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Özellikle Akdeniz bölgesinde Taşeli Platosu; Bu toprak tipi Bozdağları, Kaçkar Dağları, Bitlis Dağları ve Aydın Dağları yamaçlarında bulunur. Litosol toprak tipinin bazı üstün özellikleri vardır.
Türkiye’de hangi toprak tipleri görülür?
Türkiye’de üç tip toprak vardır: zonal, azonal ve intrazonal toprak. Toprağın katı kısmını oluşturan mineraller ve organik maddeler, iki çok farklı katı kısmın, toprak ana materyali ve canlılar ve canlı kalıntılarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik ayrışmasıyla oluşur.
Rendzina topraklar Türkiye’de nerede görülür?
Rendzinalar; Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’nun çöküntü alanlarında yaygındır. Orta ve Doğu Anadolu’daki düz ve hafif eğimli alanlar genellikle tahıl tarımının yapıldığı alanlardır.
Tuzlu topraklar Türkiye’de nerede görülür?
Bafra ve Sakarya, K.Menderes, B.Menderes, Gediz, Acıpayam, Harran Ovası; Ülkemizde tuzlu ve alkali toprakların en yaygın olduğu bölgelerdir.